Mürekkep çizimi, oldukca muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilen oldukca yönlü bir ortamdır. Yeni başlayanlardan uzmanlara kadar her yetenek seviyesindeki sanatçı için popüler bir seçimdir.
Bu yazı mürekkep çizimi için gelişmiş tekniklere genel bir bakış elde edecektir. Temel prensiplerden daha kompleks tekniklere kadar her şeyi ele alacağız. Bu yazının nihayetinde, mürekkebin çarpıcı ve etkisi altına alan çizimler kurmak için iyi mi kullanılacağına dair daha iyi bir anlayışa haiz olacaksınız.
Hadi başlamış olalım!
Temel İlkeler
İleri tekniklere dalmadan ilkin mürekkep çiziminin temel prensiplerini kestirmek önemlidir. Bu prensipler şunları ihtiva eder:
Bu prensiplerin her birini aşağıda daha ayrıntılı inceleyeceğiz.
Astar
Çizgi, mürekkep çizimindeki en mühim unsurlardan biridir. Sıradan ana hatlardan kompleks dokulara kadar muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilir.
İki ana hat türü vardır:
- Düz çizgiler
- Eğri çizgiler
Düz çizgiler yapı ve intizam yaratmak için kullanılabilirken, eğri çizgiler hareket ve anlatım yaratmak için kullanılabilir.
Çizgi çizerken çizginin kalınlığını ve yoğunluğunu çeşitlendirmek önemlidir. Bu daha dinamik ve entresan bir çizim yaratmaya destek olacaktır.
Biçim
Biçim, mürekkep çiziminde bir öteki mühim unsurdur. Şekiller, nesneler, figürler ve manzaralar kurmak için kullanılabilir.
Şekillerin iki ana türü vardır:
- Geometrik şekiller
- Doğal şekiller
Geometrik şekiller tertipli ve simetriktir, naturel şekiller ise gayri muntazam ve asimetriktir.
Şekiller çizerken, şeklin etrafındaki olumsuz alanı dikkate almak önemlidir. Olumsuz alan, görsel olarak entresan bir çizim oluşturmada olumlu alan kadar mühim olabilir.
Kıymet
Kıymet, bir rengin göreceli açıklığı ya da koyuluğudur. Mürekkep çiziminde kıymet, derinlik ve üç boyutluluk hissi yaratmak için kullanılabilir.
İki ana kıymet türü vardır:
Aleni değerler vurgular ve gölgeler kurmak için, koyu değerler ise gölgeler ve kontrast kurmak için kullanılabilir.
Kıymet kullanırken, aleni değerlerden koyu değerlere doğru kademeli bir geçiş kurmak önemlidir. Bu, daha realist ve inandırıcı bir çizim yapmaya destek olacaktır.
Doku
Doku, bir yüzeyin hissettirdiği ya da görünmüş olduğu yoldur. Mürekkep çiziminde doku, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif şekillerde oluşturulabilir:
- Çapraz çizgi
- Benekleme
- Kuru fırçalama
- Sürünerek
Doku, bir çizime alaka ve ayrıntılar eklemek için kullanılabilir. Ek olarak derinlik ve üç boyutluluk hissi yaratmak için de kullanılabilir.
İleri Teknikler
Mürekkep çiziminin temel prensiplerini ele aldığımıza nazaran, birtakım gelişmiş tekniklere bir göz atalım. Bu teknikler, daha kompleks ve etkisi altına alan çizimler oluşturmanıza imkan tanır.
- Olumsuz alan
- Yıkar
- Kuru fırçalama
- Sıçramalar
- Benekleme
- Aşındırma
- Kolaj
Bunlar mürekkep çiziminde kullanabileceğiniz birçok gelişmiş teknikten bir tek birkaçıdır. Değişik teknikler deneyerek kendinizi anlatım etmenin yeni ve coşku verici yollarını bulabilirsiniz.
Mürekkep çizimi oldukca yönlü ve
Mürekkep | Ufuk |
---|---|
mürekkep çizimi | mürekkep çizimi |
Mürekkep çizimi için malzemeler ve araçlar | Mürekkep çizim teknikleri |
Mürekkep çiziminin değişik stilleri | Yeni başlayanlar için ipuçları |
Kaçınılması ihtiyaç duyulan yanlışlar | İlham nerede bulunur? |
Çalışmanızı iyi mi paylaşabilirsiniz? | Sıkça Sorulan Sorular |
II. mürekkep çizimi
Mürekkep çiziminin Çin medeniyetinin ilk günlerine kadar uzanan uzun ve varlıklı bir geçmişi vardır. Mürekkep çizimlerinin malum en eski örnekleri Neolitik dönemden (MÖ 6000-2000 civarı) kalma çanak çömlek parçalarında bulunmuştur. Bu çizimler bayağı geometrik yöntemleri ve hayvanları tasvir eder ve esrarengiz ya da dini amaçlar için kullanıldığı düşünülmektedir.
Mürekkep çizimi, Han Hanedanlığı döneminde (MÖ 206-MS 220) Çin'de gelişmeye başladı. Bu zamanda mürekkep, resimler, kaligrafi ve mühürler dahil olmak suretiyle oldukca muhtelif sanat eserleri yaratmak için kullanıldı. Çin mürekkep çizimi, Taoizm ve Konfüçyüsçülükten büyük seviyede etkilenmişti ve çoğu zaman tabiat sahneleri, manzaralar ve dini figürler tasvir ediyordu.
Mürekkep çizimi, değişik kültürler ve gelenekler tarafınca benimsendiği Asya'nın öteki bölgelerine de yayıldı. Japonya'da mürekkep çizimi, Heian döneminde (MS 794-1185) popüler bir sanat biçimi halini aldı. Japon mürekkep çizimleri çoğu zaman manzaraları, çiçekleri ve hayvanları tasvir eder ve çoğu zaman sadelik ve zarafetleriyle karakterize edilir.
Mürekkep çizimi nihayetinde Avrupa'ya ulaştı ve 16. yüzyılda Cizvit misyonerler tarafınca tanıtıldı. Avrupalı sanatçılar başlarda mürekkep çizimine şüpheyle yaklaştılar sadece nihayetinde kendi başına popüler bir sanat formu halini aldı. Rönesans döneminde mürekkep çizimi portreler, manzaralar ve dini görüntüler dahil olmak suretiyle oldukca muhtelif sanat eserleri yaratmak için kullanıldı.
Mürekkep çizimi 18. ve 19. yüzyıllar süresince popüler bir sanat formu olmaya devam etti. Bu zamanda mürekkep çizimi, Rembrandt, Goya ve Turner benzer biçimde sanatçılar tarafınca tarihin en ikonik sanat eserlerinden kimilerini yaratmak için kullanıldı.
20. yüzyılda mürekkep çizimi evrimleşmeye ve gelişmeye devam etti. Pablo Picasso, Henri Matisse ve Jackson Pollock benzer biçimde sanatçılar, oldukca muhtelif soyut ve dışavurumcu sanat eserleri yaratmak için mürekkep çizimini kullandılar.
Günümüzde mürekkep çizimi hala popüler bir sanat biçimidir. Sanatçılar, geleneksel manzaralardan ve portrelerden çağıl soyut ve dışavurumcu parçalara kadar oldukca muhtelif sanat eserleri yaratmak için mürekkebi kullanırlar.
III. Mürekkep çizimi için malzemeler ve araçlar
Mürekkep çizimi için gerekseme duyacağınız malzemeler ve araçlar, yapmış olduğunuz çizimin tarzına bağlı olarak değişecektir. Sadece, gerekseme duyacağınız birtakım temel malzemeler şunlardır:
- Mürekkep
- Kağıt
- Fırçalar
- Yapıştırıcılar
- Öteki araçlar (çizelge, kalem, kurşun kalem, silgi vb.)
Mürekkep, kağıt üstünde çizgiler ve şekiller kurmak için kullanılan sıvı bir pigmenttir. Her biri kendine has özelliklere haiz birçok değişik mürekkep türü mevcuttur. Mürekkep çizimi için kullanılan en yaygın mürekkep türlerinden bazıları şunlardır:
- çini mürekkebi
- Guaj
- Suluboya
- Akrilik
- Yağ
Kağıt, mürekkep çizgilerinizi çizeceğiniz yüzeydir. Kullandığınız kağıt türü çiziminizin görünümünü etkileyecektir. Mürekkep çizimi için kullanılan en yaygın kağıt türlerinden bazıları şunlardır:
- Suluboya kağıdı
- Bristol kurulu
- Gazete kağıdı
- Tuval
- Masonit
Fırçalar mürekkebi kağıda icra etmek için kullanılır. Kullandığınız fırça türü çizgilerinizin kalınlığını ve dokusunu etkileyecektir. Mürekkep çizimi için kullanılan en yaygın fırça türlerinden bazıları şunlardır:
- Yuvarlak fırçalar
- Düz fırçalar
- Gölgelendiriciler
- Noktalama işaretleri
- Fındık
Yapıştırıcılar, değişik kağıt parçalarını birbirine tutturmak ya da çiziminize başka malzemeler eklemek için kullanılır. Mürekkep çizimi için kullanılan en yaygın yapıştırıcı türlerinden bazıları şunlardır:
- Zamk
- Kaset
- Yapıştırıcı sprey
- Çift taraflı bant
- Cırt cırtlı
Mürekkep çiziminde işinize yarayabilecek öteki araçlar şunlardır:
- Hükümdarlar
- Kalemler
- Kalemler
- Silgiler
- Kalemler
Mürekkep çizimi için kullandığınız muayyen malzemeler ve araçlar, yapmış olduğunuz çizim stiline ve şahsi tercihlerinize bağlı olacaktır. Sadece, yukarıda listelenen malzemeler adım atmak için iyi bir yerdir.
IV. Mürekkep çizim teknikleri
Mürekkep çizimi, oldukca muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilen oldukca yönlü bir ortamdır. Bir mürekkep çizimi yaratmak için kullanılabilecek birçok değişik teknik vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Çizgi çizimi
- Suluboya
- Benekleme
- Çapraz çizgi
- Kuru fırçalama
Bu tekniklerin her birinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır ve muayyen bir proje için en iyi teknik, istenen etkiye bağlı olacaktır. Sözgelişi, çizgi çizimi detaylı çizimler kurmak için iyi bir seçimdir, yıkama çizimi ise daha atmosferik ve resimsel efektler kurmak için daha uygundur.
Bu temel tekniklere ayrıca, mürekkep çizimiyle gözlem yapmanın birçok başka yolu vardır. Sözgelişi, muhtelif efektler yaratmak için değişik mürekkep türleri, kağıtlar ve fırçalar kullanabilirsiniz. Ek olarak, benzersiz ve ilgi çekici sonuçlar yaratmak için değişik teknikleri birleştirebilirsiniz.
Mürekkep çizim tekniklerini öğrenmenin en iyi yolu deneyip ergonomik yapmaktır. Değişik teknikleri kontrol edin ve hangisini beğendiğinize bakın. Ek olarak çevrimiçi olarak birçok faydalı öğretici ve kaynak bulabilirsiniz.
V. Mürekkep çiziminin değişik stilleri
Mürekkep çiziminin birçok değişik stili vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın stillerden bazıları şunlardır:
- Geleneksel Çin mürekkep resmi
- Japon sumi-e
- Batı mürekkebi yıkama çizimi
- Çağdaş soyut mürekkep çizimi
- Kaligrafi mürekkep çizimi
Her mürekkep çizimi stilinin kendine has bir takım tekniği ve aracı vardır. Sözgelişi, geleneksel Çin mürekkep resmi çoğu zaman is ve tutkaldan yapılma bir fırça ve mürekkep kullanırken, Japon sumi-e'si karbon siyahından yapılma bir fırça ve mürekkep kullanır. Öte taraftan, Batı mürekkep yıkama çizimi çoğu zaman fırçalar, kalemler ve kurşun kalemler benzer biçimde muhtelif araçlar kullanır ve kağıt, tuval ve ahşap benzer biçimde muhtelif yüzeylerde oluşturulabilir.
Mürekkep çiziminin değişik stilleri, realist manzaralardan soyut resimlere kadar oldukca muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilir. Ek olarak muhtelif duygu ve fikirleri anlatım etmek için de kullanılabilirler.
VI. Yeni başlayanlar için ipuçları
Mürekkep çizimine yeni başlayanlara destek olacak birtakım ipuçları:
- Sıradan şekiller ve çizgilerle başlayın.
- Değişik mürekkep ve fırça türlerini kontrol edin.
- Hata yapmaktan korkmayın.
- Tertipli olarak ergonomik yapın.
- Öteki sanatçılardan geri bildirim isteyin.
VII. Kaçınılması ihtiyaç duyulan yanlışlar
Mürekkeple çizim yapmayı öğrenirken, yeni başlayanların meydana getirdiği yaygın hataların bilincinde olmak önemlidir. Bu hatalardan kaçınarak becerilerinizi geliştirebilir ve daha başarıya ulaşmış çizimler yaratabilirsiniz.
Yeni başlayanların meydana getirdiği en yaygın hatalardan bazıları şunlardır:
- Fazlaca fazla mürekkep kullanmak.
- Fazlaca yavaş çiziyorum.
- Kaleme oldukca sert basmak.
- Kafi rehber kullanılmaması.
- Çiziminize başlamadan ilkin planlama yapmamak.
Bu hatalardan kaçınmaya itina gösterirseniz, güzel ve başarıya ulaşmış mürekkep çizimleri yaratma yolunda mühim bir mesafe kat etmiş olmuş olursunuz.
İlham nerede bulunur?
Mürekkep çizimleriniz için esin bulmanın birçok yolu vardır. Bakabileceğiniz en iyi yerlerden bazıları şunlardır:
- Tabiat
- Öteki sanatçılar
- Kitaplar ve dergiler
- Çevrimiçi kaynaklar
İlham ararken yeni fikirlere aleni olmak ve değişik teknikler tecrübe etmek önemlidir. Yeni şeyler denemekten ve sizin için neyin işe yaradığını görmekten korkmayın.
Mürekkep çizimlerinizde esin bulmak için birtakım hususi ipuçları:
- Doğada yürüyüşe çıkın ve etrafınızdaki dünyayı gözlemlemek için birazcık süre ayırın. Gördüğünüz şekillere, dokulara ve renklere dikkat edin.
- Bir müzeyi ya da sanat galerisini ziyaret edin ve öteki sanatçıların çalışmalarına bakın. Hangi teknikleri kullandıklarını ve hangi mevzuları resmettiklerini görün.
- Sanat ve tasavvur hakkındaki kitaplar ve dergiler okuyunuz. Değişik sanat stilleri hakkındaki informasyon edinin ve öteki sanatçılara neyin esin verdiğini bulun.
- Mürekkep çizimi hakkındaki çevrimiçi kaynaklar arayın. Size esin ve ipuçları sağlayabilecek birçok internet sayfası ve blog bulunmaktadır.
Ihmal etmeyin, esin bulmanın en iyi yolu gözlerinizi aleni tutmak ve yeni fikirlere aleni olmaktır. Ne kadar oldukca bakarsanız, o denli oldukca şey bulursunuz.
Mürekkep çizimlerinizi dünyayla paylaşmanın birçok yolu vardır. İşte birkaç düşünce:
- Bu tarz şeyleri toplumsal medyada paylaşın.
- Bu tarz şeyleri sanat yarışmalarına gönderin.
- Bu tarz şeyleri yazdırın ve satın.
- Bu tarz şeyleri bir kitapta ya da dergide yayınlayın.
- Bu tarz şeyleri bir galeride sergileyin.
Çalışmanızı iyi mi paylaşmayı seçerseniz seçin, bunu gururla yaptığınızdan güvenli olun. Mürekkep çizimlerin yaratıcılığınızın ve becerinizin bir yansımasıdır ve dünya tarafınca görülmeyi hak ediyorlar.
Mürekkep çizimiyle alakalı üç yaygın sual ve başlamanıza destek olacak yanıtlar şunlardır:
Sual 1: Mürekkep çiziminin değişik türleri nedir?
Yanıt: Her biri kendine has özelliklere haiz birçok değişik mürekkep çizimi türü vardır. En popüler stillerden bazıları şunlardır:
- Çizgi çizimi: Bu, yalnızca çizgiler kullanılarak bir imaj oluşturulmasını içeren bayağı bir mürekkep çizimi tarzıdır.
- Yıkama çizimi: Bu yoldam, mürekkebi kağıda akıcı bir halde icra etmek için fırça kullanılmasını ihtiva eder ve daha resimsel bir tesir yaratır.
- Noktalama çizimi: Bu yoldam, kağıda mürekkep noktaları uygulayarak dokulu bir tesir yaratmak için noktalama aracının kullanılmasını ihtiva eder.
Sual 2: Mürekkep çizimi için en iyi malzemeler hangileridir?
Yanıt: Mürekkep çizimi için en iyi malzemeler, yapmaya çalıştığınız çizim stiline bağlı olarak değişecektir. Sadece, en yaygın malzemelerden bazıları şunlardır:
- Mürekkep: Her biri kendine has özelliklere haiz birçok değişik mürekkep türü mevcuttur. Çizim için en popüler mürekkep türlerinden bazıları içinde Hint mürekkebi, dolma kalem mürekkebi ve suluboya mürekkebi bulunur.
- Kağıt: Kullandığınız kağıt türü de çiziminizin görünümünü ve hissini etkileyecektir. Mürekkep çizimi için en popüler kağıt türlerinden bazıları çizim kağıdı, sulu boya kağıdı ve Bristol kartonudur.
- Araçlar: Mürekkep ve kağıda ayrıca, çiziminizi oluşturmanıza destek olacak birtakım araçları da kullanmak isteyebilirsiniz. Mürekkep çizimi için en popüler araçlardan bazıları fırçalar, kalemler ve uçlardır.
Sual 3: Mürekkeple çizim yapmayı öğrenen yeni başlayanlar için ipuçları nedir?
Yanıt: Mürekkeple çizim yapmayı öğrenen yeni başlayanlar için birkaç ipucu:
- Sıradan şekiller ve çizgilerle başlayın.
- Son çiziminize başlamadan ilkin vuruşlarınızı bir kağıt parçası üstünde ergonomik edin.
- Hata yapmaktan korkmayın.
- Değişik stiller ve teknikler kontrol edin.
- İyi eğlenceler!
0 Yorum